Čolek obecný

je štíhlý obojživelník s drobnými končetinami a dlouhou hlavou. Samečci mají pruhovanou hlavu, hřbet a boky kovově zelené, hnědavé s tmavými skvrnami. Samička má obyčejně okrové nebo hnědé zabarvení s malými tmavými skvrnami a žlutavě lesklým břichem. Rozmnožování probíhá ve vodě od dubna do června v malých vodních nádržích. Samečkům v té době narůstá vysoký hřeben. Čolci žijí zahrabaní v zemi a vodu vyhledávají hlavně k rozmnožování od stáří tří let. Jejich potravu na souši tvoří drobný hmyz, larvy, pavouci, dešťovky a plži. V ČR patří mezi ohrožené druhy.
Čolek obecný

Příklad lokality výskytu: