Slepýš křehký

je představitel beznohých ještěrek, který dorůstá délky 30 až 45 cm. Slepýš je nenápadně zbarven do hnědé barvy, s jedním, dvěma, nebo i třemi tmavými pruhy. Slepýši žijí skrytě, přes den se ukrývají pod kameny, v pařezech, pod listím a teprve za soumraku vylézají ven. Objevují se zejména po dešti, kdy na zemi pátrají po dešťovkách a slimácích. Jedinci se živí žížalami a slimáky. Slepýš je zcela neškodná ještěrka, která však bývá často mylně zaměňována s hadem. V ČR patří mezi silně ohrožený druhy živočichů.

 

Slepýš křehký

Příklad lokality výskytu: