Ještěrka živorodá

je obvykle dlouhá méně jak 15 cm (vyjma ocasu, který je 1,5 až 2 x delší než celé tělo), má krátké končetiny s dlouhými prsty a silnější krk a ocas. V ČR se vyskytuje v zahradách, parcích, horských oblastech nebo na loukách. Její potravou jsou drobní bezobratlí živočichové, hmyz nebo členovci. Sama se pak stává potravou hadů nebo větších dravých ptáků. Název "živorodá" získala díky vlastnosti rodit živá mláďata. Dožívá se i více jak 15 let a v ČR je chráněna jako silně ohrožený druh.
Ještěrka živorodá

Příklad lokality výskytu: