Čáp černý

je velkým, převážně černým ptákem s bronzovým leskem, červeným dlouhým zobákem a bílým břichem. Jeho mláďata jsou matově hnědá s šedozeleným zobákem. Jedinci se dožívají věku přes 15 let. Tento plachý obyvatel horských lesů, pahorkatin a lužních lesů žije jednotlivě a velmi skrytě. Hnízdo z klacků a větví mívá schováno v korunách starých stromů nebo na skalách. Živí se převážně rybami a dalšími drobnými živočichy.
Čáp černý

Příklad lokality výskytu: