Moudivláček lužní

je nenápadný pták, který dosahuje rozpětí křídel přibližně 17 cm. Moudivláček má zavalitější tělo s krátkým ocasem a v České republice se vyskytuje v období teplých měsíců, konkrétně od dubna do října. Obývá rašeliniště a vlhké listnaté lesy v blízkosti vodních ploch. Živí se hmyzem, pavouky a v zimě i semeny. Potravu vytahuje ze srolovaných listů, kam nejdříve vstrčí zobáček, který pak otevře. Jde o skrytě žijícího ptáka, kterého lze rozpoznat spíše podle hlasu.
Moudivláček lužní

Příklad lokality výskytu: