Lejsek šedý

Štíhlý pták. Svrchu je šedohnědý, naspodu bělavý se slabými tmavými podélnými proužky na hrudi a temeni hlavy. Sedává na větvích, vedeních či plotech se vzpřímeným postojem a svěšeným ocáskem, kterým často pocukává. Hnízdí v zahradách, parcích, na okrajích lesů a často také na budovách. Živí se hmyzem a bobulemi. Hnízdí 1-2x ročně. Staví si miskovité hnízdo ze stébel, kořínků, mechu a zvířecí srsti v dutinách stromů, v hromadách dřeva, ve stěnách budov nebo v polootevřených budkách 1-4 m nad zemí.

 

Lejsek šedý

Příklad lokality výskytu: