Bekasina otavní

patří mezi tažné ptáky, kteří jsou v ČR chránění zákonem jako silně ohrožený druh. Na zádech a hlavě je černohnědý se 2 - 4 světlými podélnými proužky. Typickým zvukovým projevem jsou mekavé zvuky vydávané samci chvěním ocasních pírek při střemhlavém letu. Hlavní složku potravy tvoří červi, hmyz a pavouci. Hnízdí jednou ročně v dubnu až červenci. Samice snáší asi 4 hruškovitá, olivově zelená a tmavě skvrnitá vejce.
Bekasina otavní

Příklad lokality výskytu: