Včelojed lesní

je středně velký dravec z čeledi jestřábovitých. Dorůstá o něco větší velikosti než káně, v rozpětí křídel měří 135 – 150 cm. Zbarvení je u něj různé, obecně však mívá hnědý hřbet, skvrnitou hruď a šedou hlavu. Za letu jsou patrné jeho bílé pruhy na spodní straně křídel. Včelojed lesní se specializuje na požírání vos a sršní. I přesto, že jeho název odkazuje na požírání včel, hrají v jeho potravě menší roli než vosy. Hnízdo si staví vysoko na stromech. V České republice patří k ohroženým druhům, proto je přísně chráněný.

 

Včelojed lesní

Příklad lokality výskytu: