Sýček obecný

je malá sova z čeledi puštíkovití. Ve své velikosti dorůstá sotva holuba domácího – má robustnější tělo, malou a širokou hlavu a krátký ocas. Zbarvení samice i samce se neliší. Sýčka obecného lze celoročně spatřit v otevřené krajině (na polích či lukách). Je aktivní zejména v noci a živí se především drobnými hlodavci, nejčastěji hraboši polními, jinými menšími savci, hmyzem, ještěrkami, žábami nebo hady.
V ČR patřil k hojným sovám, v současnosti u nás však žije maximálně 500 párů.

 

Sýček obecný

Příklad lokality výskytu: