Slavík modráček

pro tohoto středně velkého pěvce z čeledi lejskovitých jsou charakteristické dlouhé nohy. Samec slavíka modráčka má náprsenku, lemovanou zespodu černým a rezavým proužkem, často s červenou nebo bílou skvrnou uprostřed. Samice mají na hrudi většinou jen kresbu z černých skvrn. Hnízdí především v porostech rákosu, orobince a ostřic na okrajích rybníků. Samci přilétají na hnízdiště o několik dní dříve než samice a krátce poté začínají zpívat. Slavík modráček se živí převážně živočichy – hmyzem, pavouky a měkkýši, které sbírá převážně na bahnitých místech.

 

Slavík modráček

Příklad lokality výskytu: