Jestřáb lesní

je středně velký dravec, jehož délka těla může být až 64 cm, zejména u samic, které jsou výrazně větší než samci. Křídla mají rozpětí 90 – 130 cm, jsou zaokrouhlená, aby mohl létat mezi stromy. V přírodě si ho můžeme splést s krahujcem obecným. Žije skrytě v hustých lesích, je obtížné ho spatřit. Živí se menšími druhy ptáků nebo drobnými savci. Jeho přirozeným nepřítelem je káně nebo výr velký. Jestřáb lesní je ohrožený, a proto přísně chráněný druh.

 

Jestřáb lesní

Příklad lokality výskytu: