Netopýr vousatý

je jedním z nejmenších netopýrů. Na obou stranách tlamičky má chomáčky chlupů. Odtud pochází jeho druhové jméno. Vyskytuje se v otevřené krajině s jednotlivými stromy. V létě přespává v dutinách a rozsedlinách stromů, někdy v ptačích budkách nebo za okenicemi. V zimě přespává ve štolách a jeskyních. Létá už za prvního soumraku. Občas bývá zpozorován na lovu dokonce i za dne. Obecné jsou netopýři vousatí samotáři. Vyskytuje se téměř v celé Evropě s výjimkou oblastí ve Středomoří, Skandinávii a Británii.

Příklad lokality výskytu: