Netopýr ušatý

charakteristickým znakem jsou výrazné ušní boltce, které v letu drží vztyčené a otočené dopředu. Boltce jsou na čele vzájemně srostlé blanitým lemem a opatřené 18-24 příčnými svaly, s jejichž pomocí je netopýr v klidu harmonikovitě skládá nazad. Při zimování jsou boltce přiloženy k boku těla a složeny pod křídly, takže dopředu vyčnívají jen dlouhá blanitá ušní víčka. Zimuje nejčastěji v jeskyních, dutých stromech a na půdách.

Příklad lokality výskytu: