Netopýr hvízdavý

je nejmenší evropský netopýr. Krátký boltec i tragus jsou zakulacené. Barva srsti je od kaštanové až po tmavě hnědou. Je společenský, letní kolonie dosahují počtu až 1000 kusů. Živí se zejména nočním létajícím hmyzem. Zimuje zejména v jeskyních nebo sklepech. Letní úkryty mívá v budovách a dutinách střech. Je nejhojnější druh netopýra v Evropě a to i ve městech.

Příklad lokality výskytu: