Netopýr Brandtův

je jedním z nejmenších druhů netopýrů, váží 4 až 9 gramů. Od netopýra vousatého se liší světlejší srstí, ale hlavně tvarem zubů. Soustřeďuje se hlavně do lesnatých území, především v pahorkatinách, vrchovinách a v podhůří. V České republice je považován za vzácnější druh.

Příklad lokality výskytu: