Kulíšek nejmenší

tato nejmenší sova Evropy dorůstá do výšky pouhých 16 cm (asi do velikosti špačka). Má nenápadně hnědě zabarvený hřbet s menšími bělavými skvrnami a světlou spodní stranu těla s tmavšími podélnými skvrnami. Je poměrně nenápadný a loví za soumraku. Jeho potravou jsou drobní hlodavci, ptáci i hmyz. Drobné ptáky, větší i než je on sám, si díky silným spárům troufá lovit i v letu. Pokud ho naleznete sedět ve větvích stromu, je možné ho pozorovat poměrně zblízka, aniž ulétne. V rámci České republiky jde o silně ohrožený, zvláště chráněný druh.

 

Kulíšek nejmenší

Příklad lokality výskytu: