Holub doupňák

představuje divoký druh holuba z řádu měkkohubých, který váží až 300 g. Jeho tělo pokrývá převážně šedý odstín, který v oblasti hrudi přechází do vínové barvy. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Holub doupňák hnízdí ve vzrostlých listnatých lesích, především bučinách. Živí se semeny a různými druhy bobulí. V České republice je chráněn jako ohrožený druh.

 

Holub doupňák

Příklad lokality výskytu: